Monday, April 25, 2016

Kelahiran Ke 8, Sedih Dalam Gembira



Tanggal 17 April 2016, Alhamdulillah aku selamat melahirkan anak ke 8. 9 hari lebih awal dari EDD (Expected Delivery Date).

Kronologi Kelahiran

Lebih kurang jam 3:35 am aku terjaga dari tidur. Terasa air ketubanku pecah. Aku bergegas ke toilet just to be sure. And yes, aku dah 'turun darah'. Aku cepat-cepat siapkan beg untuk dibawa ke klinik (which I was supposed to prepare earlier...tapi tak siap-siap gara-gara sibuk dengan anak-anak serta urusan bisnes...huhu...)

Lepas semua dah settle, barulah aku gerakkan suamiku dari tidur. Kami terus ke klinik. Bidan cek bukaan baru 1 cm. Tapi aku admitted jugak coz air ketuban dah pecah.

Anggaranku, dalam beberapa jam lagi aku akan bersalin kerana kebiasaannya, bila ketubanku dah pecah, aku cepat bersalin.

Satu jam demi satu jam aku tunggu. Contraction hanya terasa beberapa kali dalam beberapa jam. Ketuban terus keluar sedikit demi sedikit. Baby kurang bergerak. Aku mula berasa tak sedap hati.

Tiba waktu tengahari, bidan cek sekali lagi bukaan jalan. Tetap 1-2 cm. Doktor buat keputusan untuk scan.

Lepas solat zohor, aku dibawa masuk ke bilik doktor. Doktor scan untuk melihat kedudukan baby. Doktor explain pada aku satu-persatu; baby dalam kedudukan mendongak (pandang depan), tali pusat terbelit di leher baby (which caused him susah nak pusing belakang), and the worst part is air ketuban dah kering!

Dalam keadaan ni, aku memang tak boleh deliver secara normal coz baby bukan dalam kedudukan yang betul dan ketiadaan air ketuban menyukarkan lagi keadaan. So there's only one way left. Czer! Rasa nak luruh jantung bila doktor suggest Czer. Tapi demi keselamatan baby, aku dan suami pasrah.

Lepas solat asar, lebih kurang jam 5:00 pm, aku dibawa masuk ke bilik bedah. For the 1st time in my life, aku menjejakkan kaki ke bilik bedah! Nurse siapkan aku untuk operation. Aku kemudiannya dibius (separuh badan) oleh pakar bius. Selang beberapa minit, aku dah mula hilang kawalan ke atas kedua-dua belah kakiku.

Once doktor dah start operate, aku dapat hidu bau hangit. Terlintas di fikiranku, macam ni rupanya operation (sempat lagi tu...huhu). Makin lama, aku rasa makin boring coz aku langsung tak dapat nak bergerak, tak dapat nak tengok apa yang sedang berlaku. Hanya terbaring kaku di atas katil bedah. Tak lama lepas tu, doktor berjaya keluarkan baby dengan selamat, Alhamdulillah. Another baby boy!

Keluar jer baby, aku terus menggigil kesejukan. Setiap kali bersalin, memang inilah yang akan berlaku. Tapi kali ni agak berbeza coz aku tak dapat nak bergerak. Alhamdulillah nurse letak kain suam di atas kedua-dua belah lenganku sambil menggenggam erat tanganku. Itupun aku masih lagi menggigil.

Tak lama lepas tu, aku mula rasa mengantuk. Sekejap sedar, sekejap tak sedar. Aku berada dalam bilik bedah lebih kurang 2 jam lamanya, tapi rasa seperti tak sampai sejam.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Alhamdulillah aku selamat melahirkan baby yang comel, sihat dan cukup sifat. Meskipun aku berasa sedih coz tak dapat bersalin secara normal seperti sebelum-sebelum ni, tetapi aku tetap rasa bersyukur coz Allah selamatkan baby dari sebarang bahaya.


Najdah Hansen
Apr 25, 2016 @ 1627 hours

Thursday, February 4, 2016

Sabar Dalam Membesarkan Anak-Anak

Bila dah jadi seorang IBU, baru saya faham betapa penatnya mama saya dulu membesarkan kami lima beradik... dan betapa lembutnya hati mama meskipun luarannya nampak garang dan tegas...

Mula-mula dapat anak dulu, saya belum garang. Dapat anak ke dua, ke tiga, masih sama, meskipun anak-anak kami sangat-sangat aktif... sentiasa menguji tahap kesabaran...

Mula Garang

Bila dapat anak ke empat, saya masih lagi mampu bertahan... tapi setelah anak ke empat makin membesar, saya mulai bersikap garang kerana anak ke tiga sangat-sangat jealous dengan anak ke empat... selalu jer usik adik dia... tapi walaupun begitu, rumah kami tetap tidak ada walau sebatang pun rotan kerana bagi kami, usia anak-anak begitu muda belum sesuai untuk dididik dengan rotan.

Kami hanya mula menyimpan rotan di rumah setelah anak-anak makin membesar, usia yang sudah boleh kenal mana baik, mana tak baik dan apa akibat melakukan perbuatan tak baik. Itupun kebanyakan masa, pintu bilik dan meja makan yang selalu menjadi 'mangsa' rotan. Jarang sekali anak-anak yang dirotan. Mereka hanya akan dirotan setelah melakukan kesalahan yang sama walaupun sebelumnya telah diberi peringatan untuk tidak mengulangi perbuatan tersebut.

Sabar Dalam Membesarkan Anak

Dalam membesarkan anak-anak, memang memerlukan tahap kesabaran yang amat tinggi. Apatah lagi bila semua kerja-kerja menguruskan rumah dan anak-anak terletak atas bahu saya semata, dari mula kahwin hinggalah sekarang (anak tujuh orang nak masuk lapan insyaAllah). Dan dalam masa yang sama, saya juga aktif menjalankan bisnes bersama suami secara sepenuh masa dari rumah.

Secara jujurnya, saya akui memang agak sukar untuk bersabar apatah lagi dalam keadaan   sekarang ni yang tengah sarat. Emosi dalam keadaan tak stabil menyebabkan saya mudah berasa sedih, mudah berasa marah, malah mudah terasa hati berbanding biasa. Lebih-lebih lagi bila saya dalam keadaan penat, datang pula extra work untuk saya. Ketika itulah 'gunung berapi' biasanya akan meletus.

Dan seperti biasa, saya akan rasa bersalah lepas kemarahan dah mulai reda. Kasihan pada anak-anak yang dimarahi... juga kasihan pada baby dalam kandungan... mudah-mudahan lepas ini saya akan lebih bersabar insyaAllah...

2016 - Pertambahan Rutin Harian

Tahun ini, tugas saya di rumah makin bertambah bilamana kami membuat keputusan untuk menyediakan bekal anak-anak ke sekolah. Tahun-tahun sebelum ini, kami hanya membekalkan mereka duit poket untuk belanja di sekolah. Tapi tahun ini, kami ingin memastikan mereka cukup makan (memandangkan makanan di kantin selalunya habis) dan kami juga ingin memastikan makanan yang mereka makan berkhasiat serta terjamin kebersihannya.

Rutin harian saya bermula samaada sebelum atau setelah selesai solat subuh. Saya akan sediakan sarapan pagi sekali dengan bekal anak-anak yang bersekolah pagi. Minggu pertama saya sediakan nasi atau bihun goreng. Tapi mereka request untuk bawa bekal 'ringan' seperti nugget, roti sausage, puff etc. Kadang-kadang saya akan bekalkan mereka muffin jika sempat.

Dalam masa yang sama, saya akan basuh baju (kadang-kadang saya basuh baju di waktu malam). Kemudian saya akan selesaikan apa-apa urusan berkaitan bisnes sementara menanti waktu untuk sediakan makan tengahari serta bekal untuk anak-anak yang bersekolah sessi petang. Rutin ini agak mencabar kerana saya perlu reply mesej/ whatsapp/ email sambil melayan dua anak kecil yang sangat-sangat aktif dan manja.

Kebiasaannya sambil saya pegang phone (reply mesej), sambil jadi 'playground'... dan kekadang saya jadi medan berperang mereka berdua... perut saya yang tengah sarat sekarang ni selalunya menjadi tempat 'landing' atau 'punchbag' mereka berdua. Sama seperti sebelum-sebelum ini, ketika saya sarat mengandungkan mereka berdua, abang-abang mereka yang terdahulu jadikan saya sebagai 'playground'.

Rutin harian saya disambung dengan menyediakan makan tengahari, angkat pakaian yang sudah kering dari ampaian, sidai pakaian yang baru dibasuh, uruskan anak-anak kecil bila perlu (mandikan atau basuh berak/ kencing), sediakan minum petang (jika kurang penat), sediakan makan malam, kemas rumah (beberapa kali sehari), lipat pakaian, uruskan bisnes (sambil-sambil selesaikan rutin harian) etc.

Hargai Ibu Kita

Apa yang saya lalui saban hari sebenarnya sama sahaja seperti ibu-ibu lain. Sama-sama banyak kerja, sama-sama penat, juga sama-sama stress. Tapi apa yang saya lalui sekarang tak setanding dengan apa yang mama saya lalui dulu. Zaman ibu-ibu kita dulu tidak ada lampin pakai buang. Yang ada hanyalah kain lampin. Saya tak boleh nak bayangkan berapa helai lampin yang perlu dibasuh dalam sehari!

Lebih memenatkan lagi bilamana lampin-lampin tersebut perlu diberus terlebih dahulu  untuk menghilangkan kesan najis sebelum boleh dimasukkan ke dalam mesin basuh. Tak terbayang betapa penatnya ibu-ibu kita membesarkan kita dulu. Hargailah ibu kita selagimana mereka masih hidup. Tak terbalas segala jasa mereka melahirkan serta membesarkan kita.

Bila mengenangkan mama saya, saya akan pujuk diri supaya lebih bersabar dalam menguruskan anak-anak. Mudah-mudahan saya juga mampu membesarkan semua anak-anak kami dengan penuh sabar insyaAllah...


Najdah MH Hansen
3 Feb, 2016 @ 2303 hrs

Monday, February 1, 2016

Sabar Dalam Mendidik Anak Solat

Photo source : Fb Page Ustaz


This is exactly what happened everytime kami solat... Fathi dan Hifdzi selalu berebut-rebut nak panjat dan bergayut di belakang saya dan suami masa mereka berusia 2 & 3 tahun dulu.
Paling tak tahan, time pregnant Hasan pun mereka masih dengan 'aktiviti' yang sama. Paling tak larat, bila dah sarat... masa nak bangun dari tahiyyat awal time paling mencabar. Nak 'bawak' perut lagi, nak gendong kat belakang lagi... aduh... betul-betul menguji tahap kesabaran...

Sekarang, syukur Alhamdulillah mereka dah rajin solat berjemaah dengan kami atau cece-cece mereka. Dan mereka solat penuh tertib. 

Zaman Fathi & Hifdzi bergayut atas belakang waktu kami sedang solat dah pun berlalu. Muaz pun dah mewarisi aktiviti mereka untuk seketika waktu. Time sujud, ada jer yang tiba-tiba duduk atas belakang kepala, ala-ala tunggang kuda. Cece dia pun jadi mangsa... huhuhu... 

Sekarang ni, tinggal Hasan jer lagi yang masih meneruskan 'tradisi' ni dengan sedikit adjustment. Makin sarat, makin tak larat rasanya... but hopefully, boleh bertahan insyaAllah... 

Saya lihat, anak-anak kecil (yang belum faham) bermain ketika solat ni adalah perkara normal. Maybe masa kita berusia 2 atau 3 tahun dulu pun sama jugak. Cuma kita jer yang terlupa. Cucu-cucu Rasulullah S.A.W pun pernah diceritakan memanjat belakang Baginda ketika Baginda sedang solat. Tapi Baginda tak marah. 

Anak-anak kecil bermain di sekeliling kita time solat, biarkan. Walaupun permulaannya mereka hanya bermain, tapi dalam masa yang sama mereka melihat kita solat dan mereka belajar. Lama kelamaan mereka akan sama-sama solat dengan kita. Hasan dan Muaz pun sesekali akan solat sama sambil-sambil mereka bermain. Sesekali mereka akan ikut dari awal solat sampailah ke tahiyyat akhir. Dan bila mereka solat, mereka akan menyebut 'Allahuakbar' ketika angkat takbir, dan ketika nak sujud. 



Najdah MH Hansen
31 Jan 2016 @ 10:10am

Monday, January 18, 2016

How You See Yourself

Credit photo 'Uncle' Google

Setiap kali saya berjumpa kenalan baru, saya akan introduce diri sebagai fulltime housewife 'jer'.  And typical feedback yang saya dapat ;
"Senang la, duk kat rumah jer... tak penat... tak stress..."
"Duk kat rumah jaga anak jer... tak tension pun..."
"Ok la... ada banyak masa..."
Sometimes, bila dapat feedback macam tu, saya rasa rendah diri. Especially bila ada gathering dengan kawan-kawan lama... masing-masing berkerjaya, dan mereka sentiasa ada topik  hebat untuk berbual sedang saya hanya boleh berbual pasal anak-anak... that's why saya lebih suka mendengar dan tersenyum jer instead of boringkan kawan-kawan dengan cerita saya :)

Tapi, on 1st January lepas, masa saya join outing photographer, saya berkenalan dengan seorang kakak ni... and as usual, saya introduce diri sebagai surirumah 'jer'. Guess what she said to me! She told me to feel good about myself! Dia memuji surirumah sepenuh masa. Katanya, tak semua orang mampu untuk jadi surirumah sepenuh masa. Wow! It was the first time saya dapat feedback yang baik tentang surirumah sepenuh masa dari kacamata seorang surirumah yang berkerjaya! Suddenly, I feel proud of myself... ngee... (mode perasan...)

Katanya lagi, bekerja ada 'ENDING' dia. Habis office hour, habis la kerja. Balik rumah, rumah dah kemas coz takder yang sepahkan. Anak-anak samaada bibik atau penjaga di taska dah uruskan. Kadang-kadang, lepas jemput anak dari taska, anak terus tidur. Sakit, boleh amik MC. Ada cuti.

Berbeza dengan surirumah sepenuh masa. Waktu bekerja 24 jam sehari, 7 hari seminggu. Tiada off day dan tiada cuti. Sakit pun still bekerja seperti biasa. Waktu tidur pula tak menentu. Malam-malam sedang tidur pun 'on-call'.

Sebelum ni, saya selalu dengar dan baca tentang 'perbahasan' antara surirumah sepenuh masa dan surirumah yang berkerjaya - siapa lebih hebat. Dan saya selalu merasakan surirumah berkerjaya lebih hebat. Tapi, lepas saya dengar 'motivasi' dari dia, saya rasa lebih bersemangat, lebih berkeyakinan. 

Sebenarnya, surirumah, samaada berkerjaya atau tak, semuanya sama-sama hebat, sama-sama berbakti kepada keluarga, sama-sama penat, stress, tension dan sama-sama work hard untuk keluarga. Masing-masing ada cabaran tersendiri dalam menjalankan tugas harian. So let us support each other and continue being awesome moms.

Bagaimana orang melihat kita tak penting, tapi yang penting adalah bagaimana kita melihat diri kita. Be proud of who you are, of what you do... just to feel good about yourself so you can give the best of you... not to gain any appreciation from others... but to gain self confidence...


Najdah MH Hansen
Jan 18, 2016 @ 0940 hours

Tuesday, July 7, 2015

Adab Ber'Whatsapp' Atau Ber'sms'

Entry sebelum ni, saya sentuh bab 'Adab Bertanya'. Entry kali ni pun, terpaksa menyentuh lagi sekali tentang perkara yang sama...mudah-mudahan apa yang saya kongsikan di sini menjadi peringatan buat diri saya sendiri insyaAllah...

Saya terima lagi mesej dari unknown person yang mengatakan dia masih belum dapat apa yang diminta dari saya (resepi biskut suji). Tanpa memberi salam, juga tanpa memperkenalkan dirinya pada saya. Ditanya mengapa sehingga kini saya masih belum menunaikan permintaannya...

Err...persoalannya...

1. Siapakah dia?
2. Bilakah masanya saya menjanjikan padanya resepi suji?

Saya tidak pernah menawarkan apa-apa kelas baking ataupun consultation on baking ataupun apa-apa resepi. Walaupun memang saya dah share resepi suji yang saya gunakan dengan beberapa orang sebelum ini, dan constantly mereka dapatkan free consultation dari saya, but still, saya tidak conduct apa-apa kelas baking. Saya sekadar share sedikit ilmu yang Allah berikan.

Saya hanya manusia biasa yang punyai hati dan perasaan. Jika ditanya secara beradab, insyaAllah saya akan layan secara beradab. Tapi jika ditanya secara kurang beradab, saya seperti insan lain, terpaksa abaikan supaya yang bertanya dapat muhasabah diri, di mana silapnya dalam bertanya atau meminta sesuatu pada orang yang tak dikenali.

Dan pagi ini, datang lagi mesej darinya. Mesej berbentuk sindiran. Allahuakbar! Inikah adab kita sebagai seorang muslim? Inikah yang Rasulullah ajar kita?

Tak mengapalah dik...akak dah biasa dapat mesej sebegitu. Even dari orang yang akak dan suami dah pernah tolong banyak kali!

Ini lah masalah orang melayu kita. Bila ditolong, mudah melupakan jasa. Bahkan sanggup pula menghina. Bila tak ditolong, mudah menuduh dan bersangka buruk pada orang tanpa mahu melihat pada kesilapan diri.

Semoga kita dapat perbaiki kelemahan diri tanpa perlu menuding pada kelemahan orang lain insyaAllah...

Wednesday, May 13, 2015

Adab Bertanya

Credit photo My Blog

Sehingga hari ini, sudah banyak kali saya 'didatangi' mesej dari seorang stranger bertanyakan tentang 'rahsia' bisnes.

Hurm, ini antara soalan yang teramat susah untuk saya jawab kerana sememangnya saya tidak ada apa-apa rahsia. Rahsianya hanyalah satu, dari mula-mula kami suami isteri menjalankan bisnes, hinggalah saat ini, iaitu BUAT!

Yup, BUAT! Just DO IT! Tinggalkan segala alasan. Tinggalkan segala keluhan. Mulakan langkah pertama coz without the 1st step, there will be no 2nd, or 3rd step. Begitulah kami mula-mula dulu. Kami pun memulakan langkah pertama sebelum sedikit demi sedikit berlari-lari anak dan seterusnya berlari.

Bersikap JUJUR

Satu lagi 'RAHSIA' yang kami amalkan sejak dulu hingga sekarang ialah JUJUR, ie AMANAH. Jujur dan amanah dalam berniaga bagi kami merupakan asas kekukuhan sebuah bisnes. Jadikan manfaat yang customer kita bakal perolehi dari kita sebagai matlamat dalam berniaga, insyaAllah kita akan buat yang terbaik. Jangan jadikan keuntungan dunia sebagai matlamat. Sebaliknya kejarlah keuntungan akhirat. InsyaAllah keuntungan dunia akan mengejar kita.

Throwback Tuesday| Kesejukan Di Germany/Switzerland

Antara suhu yang sempat aku rakamkan sepanjang berada di bumi Germany & Switzerland...

1st day - Bensheim, Hesse, Germany
2nd day - Hart, Bavaria, Germany
2nd day, night - Kempten, Germany
3rd day - still in Kempten
3rd day, night - Madretsch, Bern
1st day in Switzerland
4th day, night - still in Bern


1st day in Germany, I only had my blouse on - the usual blouse I always wear back in Malaysia. No sweater, nor winter jacket.

After having breakfast, we went outside of the hotel for sightseeing. Once we opened the door, we could feel the morning breeze. It was quite cold. Thought it would be just like sitting in an 'air-conditioned' room. But once we step our foot outside, boy, it was very cold. We were totally freezing. Our face turned red. We can hardly breathe. Was like breathing ice.

But still, we took few pictures. Walk few metres. Then we went back inside.

The temperature was 0 degree celcius. No wonder we felt like walking popsicles... hahhaaa...

From that day on, everytime we went outside, we would have our jackets on. But occassionally, I would take it off. My skin was kinda able to adapt with the weather there. I would only had my jacket on when it touched 0 degree or when it was windy, and no more shivering even if I hadn't wear my gloves.

As far as I can recall, the coldest day was on the 3rd day of our trip. We were in Kempten, Bavaria. It touched -2 degree. But still, it can't compare to when we were at Mount Titlis, Switzerland.

Though it was only 0 degree at Mount Titlis, but it was absolutely colder coz it was windy, and we were told that snowstorm was coming.

Had fun at the top of the mountain. Didn't get the chance to make 'Olaf' though. Had to get back in when eventually felt like my mouth was frozen. Plus, I was kinda suffocating from breathing in snow... huhu...

So in love with the cold weather there. Wish we could stay there longer (^^)


Najdah MH Hansen
May 13, 2015 @ 0130 hrs

Wednesday, May 6, 2015

Back To 'Knitting'

Bought this @ Popular for RM23.00

Can't remember when was the last time I knit. But the one I will always remember is my sweater.

My mom knitted a sweater for my dad. It was yellow. I remember watching her patiently follow the steps in her book just to make a perfect sweater for him. I was so excited that I decided to follow her.

I picked the color pink (was my favorite color... hee...). I started to knit my own sweater. Felt like it took me ages to finish up a medium sized sweater. But as a beginner, I was doing pretty good... it was perfect... until I can no longer 'keep' my patience... I was too eager to wear my handmade sweater... seeing my mom finished up knitting my dad's, I was forced to speed up the process...

The result... hahaha... I can say I was both satisfied and regret... the 1st because I made it! I successfully made my own sweater! Yeay for me! The latter, because I skip few steps making it kinda short for me... but overall, I was proud of myself (^^)

Now, I'm planning to teach my kids how to knit. Not just that, I'll also teach them how to sew, crochet like my mom had taught me when I was a kid.


Najdah MH Hansen
May 6, 2015 @ 0936 hrs

Tuesday, May 5, 2015

Throwback Tuesday| Choc Moist



Made this for one of my loyal customers last Feb. It was for her boy's BD. Alhamdulillah both she and her son loved it!


Najdah MH Hansen
May 5, 2015 @ 2218 hrs

Couldn't stop posting on this beautiful date... hahaha... :P

Wedding Tag

For Hafiz's wedding

Remember the wedding tags I made for our lil brother's wedding last year? Well, I updated my Fb page 'bout it. And recently, out of nowhere, I received an order from one of my followers. Alhamdulillah... 'rizq' (rezki) from Allah...

Recently ordered

Hope she'll love it (^^) ... and may Allah bless her wedding ceremony and grant her happiness in her marriage, insyaAllah...


Najdah MH Hansen
May 5, 2015 @ 2208 hrs

Such a beautiful date to waste ;)

1st Motorbike (^^)





Was looking for few things at stationery shop near our house. Found this instead! Wow! My boys never had one. They had tons of cars and a few planes, but never this!

Had to get one for them... Am I the one who's excited, or them? Seems like I bought it more for myself... no laa... mama feeling excited for the boys... hahhaaa...

Just merely being a mother :D


Najdah MH Hansen
May 5, 2015 @ 2153 hrs

5.5.2015 aye... nice!

Maafkanku Kerana Tak Sempurna

Credit photo kaskus

Dalam dunia ini, tiada manusia yang sempurna. Setiap kita ada kelemahan dan kekurangan masing-masing. Setiap kita juga diberi kelebihan tersendiri. Dari kelemahan kita belajar untuk memperbaiki diri. Dari kelebihan kita belajar untuk memberi.

Apapun kelemahan dan kelebihan yang ada pada kita, harus disyukuri kerana pada setiap darinya ada hikmah yang tersembunyi.

Monolog

Te,
maafkan aku atas segala kekuranganku di dalam melaksanakan tanggungjawabku sebagai anakmu...
andai diberi peluang, inginku padam segala kenakalanku sewaktu kecil dulu...
inginku menjadi anak yang sentiasa patuh pada setiap tutur katamu sedari kecilku...
tapi itulah lumrah manusia...apatah lagi manusia yang dinamakan 'budak'...

tiada budak yang tidak nakal di usia kecilnya...
tiada budak yang tidak melawan kata di usia kecilnya...
tiada budak yang tidak pernah dimarahi di usia kecilnya...

namun aku bersyukur...
atas didikanmu dan mama...
atas kasih sayangmu dan mama...
atas doamu dan mama...
aku membesar tanpa ditemani kenakalanku...

Te,
aku kini punyai anak-anak sendiri...
seperti anak-anak kecil lain, mereka ada ketikanya nakal...
dan sepertimu dulu, aku juga memarahi mereka di saat mereka melakukan kesalahan...

mereka juga seperti manusia lain, punyai kekurangan serta kelebihan masing-masing... sedikit demi sedikit, aku belajar menerima kekurangan mereka dan menghargai kelebihan mereka... aku ingin jadi sepertimu yang tidak pernah melihat pada kelemahanku...

Pada suamiku yang sentiasa di sisi, yang setia membimbingku serta mendorongku, terima kasih atas segala nasihat serta teguranmu... kesudianmu menerima segala kekuranganku, amat ku hargai...

Maafkanku kerana tak sempurna...
Akan ku jadi yang terbaik buatmu di sebalik ketidaksempurnaanku...


Najdah MH Hansen
May 4, 2015 @ 2340 hrs

Strolling @ PBAKL

1st day of strolling around PBAKL, I got these;

T-shirts for my gurls

Books for my kids
The goodie bag is free

Note pads for my gurls

Siri Young Aisyah for my kids

2nd day of strolling, I got these only;

Books for my kids

(^^) surely you know this one

Pencil case for my gurls

Free gift

3rd day of strolling, and it was the final day of PBAKL;

A very good book

Love this one (^^)

Need to finish up reading all these books before next PBAKL... hahhaa...


Najdah MH Hansen
May 5, 2015 @ 0051 hrs

Monday, May 4, 2015

Gift From Germany







Teristimewa buat teman-teman PG kami... souvenir dari Germany :)


Najdah & Zul

Throwback Monday| Diary Switzerland - Zurich


Hari terakhir kami di bumi Switzerland. Kami check out dari hotel seawal 8 pagi untuk ke Lusen. Dari Brunnen kami mengambil masa lebih kurang 45 minit. Lusen dikatakan mempunyai showroom jenama Rolex terbesar. Namun kami tidaklah begitu teruja untuk ke sana.

Sejurus sampai di Lusen, kami masing2 membawa diri mencari barang2 yang ingin dibeli untuk dibawa pulang sebagai souvenir. Uniknya di sini harga di setiap kedai adalah sama. Kami membeli soft toy untuk dihadiahkan pada anak2 sekembalinya ke bumi Malaysia nanti serta sedikit buah tangan untuk anak2 saudara di kampung. Setelah selesai bershopping, kami berjalan2 mencari scene yang menarik untuk bergambar sebagai kenangan kami pernah menjejakkan kaki di bumi Switzerland.

Dua jam yang diberikan rasanya agak lama bagi kami yang tidak begitu gemar bershopping. Namun, kami tetap memanfaatkan masa yang diberi untuk melihat keindahan bumi Lusen.

2 jam telah berlalu. Kami dibawa ke sebuah restoran India untuk lunch serta menunaikan solat jama' Zohor dan asar. Selesai lunch, kami menuju pula ke Zurich. Sekali lagi untuk SHOPPING!

Masa yang diberikan kali ini lebih lama, 2 jam 45 minit! Aduh...panjangnya masa untuk bershopping. Kami sekadar mencari toilet dan berjalan2 untuk melihat suasana di Zurich memandangkan tiada apa yang ingin dicari. To be more precise, tiada apa yang perlu untuk kami beli. Souvenir untuk anak2, adik beradik serta kawan rapat telah kami belikan seawal di bumi German lagi. Tadinya di Lusen sekadar something extra sebagai reward untuk anak2 kerana mereka kami tinggalkan untuk tempoh yang agak panjang.

Saat ini, betapa tak sabarnya rasa hati untuk check in di hotel bagi melepaskan lelah serta bagi mempersiapkan diri untuk mengharungi tempoh 12.5 jam di dalam kapal terbang keesokan harinya.

Tak sabar rasanya untuk pulang ke Malaysia, bertemu dengan anak2 yang sekian lama dirindui. Buah hatiku Aisyah, jantung hatiku Amal dan Anis, kekasih hatiku Fathi, penghibur hatiku Hifdzi, manjaku Hasan dan cinta hatiku Muaz. Bagaimanakah agaknya keadaan mereka di saat ini? Sudah tidurkah mereka? Di Malaysia sekarang ini sudahpun menghampiri jam 12 tengah malam. Tentunya mereka sedang lena diulit mimpi.

Catatan ini dibuat di tengah2 bandaraya Zurich, saat kami sedang menunggu teman2 lain bershopping. Jam baru menunjukkan 4:54 petang. Masih ada waktu untuk bershopping selama hampir satu jam.


Najdah MH Hansen
Posted on May 4, 2015 @ 2129 hrs

Laksanakan Tanggungjawab + Mendidik


Credit photo mamapeduli


Dari sejak mula berkahwin hinggalah saat ini, segala urusan rumahtangga, anak-anak, saya yang in charge sepenuhnya. Walaupun anak bertambah selang setahun - setahun setengah, saya tetap berkeras untuk tidak menggaji pembantu. Meskipun kerja-kerja rumah makin hari makin bertambah. Dalam erti kata lain, makin penat!


Kini, anak-anak perempuan kami dah mencapai usia matang, yang sulong dah pun 11 tahun. Usia yang sudah boleh dilatih melakukan kerja-kerja rumah. In fact, sepatutnya di usianya 11 tahun, dia dah pun mahir melakukan kerja-kerja rumah yang ringan.

Sebelum-sebelum ini, saya bertekad untuk melakukan sendiri semua kerja-kerja rumah dengan alasan itu tanggungjawab saya sebagai isteri/ ibu/ ketua rumah. Tapi saya terlupa bahawa antara tanggungjawab sebagai ibu adalah mendidik anak-anak supaya menjadi 'Orang'.

Memberi tugasan kepada anak-anak bukanlah bererti kita melepaskan tanggungjawab kita menguruskan rumahtangga untuk duduk goyang kaki di rumah. Sebaliknya kita sebenarnya melaksanakan tanggungjawab kita yang lebih besar, iaitu mendidik anak-anak supaya bila besar nanti mereka menjadi orang yang berguna, yang dapat memberi manfaat kepada  agama, keluarga dan masyarakat.

Sedari kecil lah kita sepatutnya mendidik mereka supaya berdisiplin, bertanggungjawab serta pandai mengurus diri.


Najdah MH Hansen

18.4.2015 @ 7:40am
Kangar, Perlis

Friday, May 1, 2015

Small Library @ Mi Casa

Antara buku ilmiah anak-anak
Antara novel anak-anak

Dah lama rasanya saya berhasrat untuk adakan satu 'library kecil' di rumah kami terbantut gara-gara kesibukan dengan urusan harian serta urusan bisnes. Akhirnya, sekitar minggu lepas, saya berjaya mencuri masa untuk sediakan satu ruang khas bagi meletakkan buku-buku anak-anak, supaya mudah bagi mereka untuk mengambil, membaca dan menyimpan kembali buku-buku tersebut di tempatnya.

Bagi saya, anak-anak perlu didedahkan dengan minat membaca sedari kecil supaya bila besar nanti amalan membaca dah sebati dalam diri mereka. So, tiap kali saya dan suami ke Popular, saya pasti akan meninjau-ninjau buku-buku untuk dibelikan kepada anak-anak kami.

Anak-anak perempuan kami minat membaca novel selain dari majalah Asuh, Adik etc. Dan di Popular, terdapat banyak novel pelbagai genre untuk setiap lapisan umur. Saya gemar mencari buku-buku terbitan PTS dan Galeri Ilmu kerana penyampaiannya yang menarik dan santai. Sesekali saya akan mencuci mata membelek novel-novel baru hasil karya Aisya Sofea keluaran Alaf 21.  Alaf 21, satu nama yang tidak asing lagi bagi peminat novel :)

Novel-novel yang saya beli, saya akan pilih terlebih dahulu supaya dapat memberi pengaruh yang baik. Terlalu banyak novel cinta remaja yang dihasilkan penulis-penulis tempatan. Bukan sekadar untuk tatapan dewasa, bahkan novel remaja turut sama mempunyai unsur-unsur CINTA Adam dan Hawa.

Saya kira, cinta 'monyet' tak seharusnya diperkenalkan kepada remaja. TV sahaja sudah cukup banyak 'mendidik' anak-anak remaja sekarang ini supaya bercinta di alam persekolahan. Ditambah pula dengan novel-novel yang terus membuai mereka dengan mimpi-mimpi indah. Risaunya hati ini bila mengingatkan anak-anak yang kian membesar dalam biah sebegini. Allah...hanya Engkau yang mampu melindungi hati-hati ini dari tipu daya dunia...

Antara buku-buku yang saya belikan setelah beberapa kunjungan ke Popular dan Pesta Buku :

Kisah Hidup Rasulullah S.A.W
Diari Anis
10 Dermawan Jiran Nabi Di Syurga
10 Sahabat Syurga Untuk Mereka
70 Hadis Mudah Hafal Mudah Amal

Bahan bacaan turut memberi kesan kepada pembentukan peribadi anak-anak. Sebab itu lah dalam memilih buku untuk anak-anak, saya akan habiskan masa yang agak lama kerana saya perlu 'go through' buku tersebut terlebih dahulu. Saya tidak akan pilih sesebuah buku hanya berdasarkan sinopsis di cover belakang, tapi saya juga akan membelek-belek isi dalam serba sedikit untuk mendapat gambaran yang lebih jelas.

Bahan bacaan yang baik serba sedikit mempengaruhi akhlak yang baik. That's why sangat-sangat penting bagi saya untuk memilih bahan bacaan yang akan diberikan pada anak-anak.


Najdah MH
27th April, 2015 @ 1000 hrs
Updated 1st May, 2015 @ 1315 hrs

We'veBeenTogetherFor...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers